Osobe s bilo kojom vrstom invaliditeta napokon su dobile priliku planirati svoje putovanje, uz ugodniji boravak i bolju mobilnost na području Osječko-baranjske županije. Zaključak je to konferencije za medije prekograničnog projekta ADOBE (Interreg Mađarska-Hrvatska), na kojoj je uz predstavljanje rezultata i dosega Analize pristupačnosti turističkih odredišta Osječko-baranjske županije, prezentirana oprema koju besplatno mogu unajmiti svi turisti i pružatelji usluga u turizmu.

Ispred Osječko-baranjske županije, kao nositelja projekta ADOBE – Pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima, medijima se obratila Mirela Kalazić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport, a pridružili su joj se Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te Biljana Majnik i drugi članovi Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije – UPIT, koji su u osječkom Kulturnom centru pokazali i kako funkcionira nova oprema. Riječ je o motornom skuteru i elektromotornim dodatcima za invalidska kolica, uz koje su nabavljeni i elektromotorni krevet, lifter za krevet, sklopiva elektromotorna kolica, hodalice, štapovi i kosine.

Konkretne investicije u bolju pristupačnost

– Ključne aktivnosti su uspješno provedene – detaljna Analiza pristupačnosti je obuhvatila 100 turističkih objekata i atrakcija na području cijele županije, čime smo dobili bolji uvid u situaciju na terenu i uvidjeli koliko su vlasnici senzibilizirani za poboljšanja u pogledu pristupačnosti. Pokraj toga, izrađene su web stranica (adobe-huhr.com) i mobilna aplikacija (ADOBE HU-HR), odnosno digitalni alati s kojima korisnici lako mogu provjeriti razinu, ali i preporuke poboljšanja pristupačnosti pojedinih objekata.

No, da ne bi sve ostalo na analizama i riječima, krenuli smo i u konkretne investicije s izradom 6 prijenosnih kosina koje su disperzirane po županiji, ali i nabavkom raznovrsne opreme, kako bi turistički sadržaji na našem području postali dostupni svim osobama s invaliditetom – ukazala je Mirela Kalazić, naglasivši kako će Osječko-baranjska županija i po završetku projekta nastaviti u istom pravcu poboljšanja pristupačnosti, kroz projekte i aktivnosti sa stručnim partnerima i uz tehničku potporu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

Povratne informacije dokazuju vrijednost projekta

– Ovaj projekt je primjer dobre prakse kako komunikacija i osluškivanje potreba osoba s invaliditetom, suradnja institucija, pa čak i međunarodna suradnja s Županijom Baranya, može dovesti do poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom. Naime, osobe s invaliditetom se susreću s preprekama već prilikom planiranja putovanja, jer ne mogu pronaći relevantne informacije o pristupačnosti objekata. To smo uspjeli promijeniti realizacijom projekta ADOBE, a povratne informacija turista, agencija, vodiča i pružatelja usluga u turizmu, već dokazuju da smo na dobrom putu, te iz iskustva znamo da dokumenti poput Analize pristupačnosti, u kombinaciji s mogućnosti najma vrhunske opreme mogu presuditi o dolasku pojedinaca ili skupine turista na naše područje – otkrio je Mario Burek, dodajući kako je sve krenulo upravo 2019. godine, kad je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, otvorila Područni ured u Osijeku i odmah lokalnoj i regionalnoj samoupravi ukazala s kakvim se preprekama susreću osobe s invaliditetom i kako se one mogu otkloniti provedbom ovakvih aktivnosti i projekata.

Za opremu i najam zadužena je udruga UPIT

Savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom je novinarima prikazao kako izgleda primjena prijenosnih kosina u praksi, na ulazima u ugostiteljske objekte, a jedna takva kosina je nabavljena i za Kulturni centar, koji je u Analizi pristupačnosti ocijenjen kao jedan od najpristupačnijih objekata, ali je unatoč tome na ulazu na atraktivni krov imao jedan povišeni prag, kojega su nakon konferencije bez problema svladali i članovi UPIT-a.

Provedba ovakvkih aktivnosti će zasigurno privući turiste, osobe s invaliditetom u našu županiju. Tako se i svim našim članovima svidio ovaj projekt, jer mnogi od njih često putuju i znaju koliko im nabavljena oprema može pomoći u kretanju ili u smještajnim jedinicama. Udruga UPIT je suradnik na projektu ADOBE i sudjelovat će u besplatnom iznajmljivanju ove opreme, tako da ćemo biti na dispoziciji za sve upite, pa čak i prijevoz opreme – pojasnila je Biljana Majnik, čiji su kolege predstavili motorni skuter za osobe koje nemaju stabilnost trupa, ali i dvije slične sprave, elektromotorne dodatke koji invalidskim kolicima daju dodatni pogon i tako olakšavaju kretanje po Osječko-baranjskoj županiji i pri obilasku svih turističkih atrakcija koje nudi.

Prekogranični projekt vrijedan gotovo 200 tisuća eura

Projekt ADOBE – Pristupačne turističke destinacije i usluge u graničnim područjima (eng. Accessible Tourism Destinations and Services in Border Areas) sufinanciran je sredstvima iz Interreg Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 195.000,00 eura, dok EU sufinanciranje iznosi 165.700,00 eura. Trajanje projekta je 20 mjeseci. Korisnik projekta je Osječko-baranjska županija, projektni partner je Županija Baranya, a pridruženi partneri su Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i Ministarstvo za ljudske potencijale Republike Mađarske.