Invaliditet ne smije biti prepreka za turizam, ali ni za hedonizam. Kako omogućiti turistima s invaliditetom da uživaju u onom najboljem od Osječko-baranjske županije saznali su ponuđači usluga i posjetitelji trećeg izdanja popularnog događanja HeadOnEast u Osijeku.

Primjena rezultata analize pristupačnosti

“Bili smo jedan od turističkih objekata analiziranih u sklopu prve faze projekta. Odgovarao sam na pitanja o pristupačnosti svog objekta i moram priznati da sam se poslije toga dobro zamislio kad sam shvatio da zapravo uopće nismo prilagođeni osobama s invaliditetom i da zbog toga praktički ne možemo primiti jednu značajnu skupinu potencijalnih turista. Upravo smo u procesu izrade novog objekta i baš mi je drago da ste me uputili na rezultate analize koji će mi pomoći da se upoznam s dobrom praksom pristupačnosti i što više od preporuka integriram u novi prostor, koji će zahvaljujući tome postati konkurentniji na turističkom tržištu”, rekao je Oliver Novački iz vinarije Svijetli dvori iz Karanca, jedan od izlagača na događanju.

Osječko-baranjska županija dostupna svima

Između kušanja vina, piva, rakija i ostalih domaćih specijaliteta, posjetitelji i izlagači zaustavljali su se na štandu projekta ADOBE i upoznavali s aktivnostima popularizacije pristupačnosti u turističkom sektoru Osječko-baranjske županije.

“Mnoge dobre prakse već smo implementirali u prostor Kulturnog centra, ali redovito sudjelujemo u organizaciji manifestacija, pa će nam informacije i preporuke iz projekta dobro doći pri planiranju pristupačnijih događanja koja će još većem broju naših sugrađana i posjetitelja omogućiti sudjelovanje”, rekao je Ivan Kristijan Majić, jedan od suorganizatora HeadOnEasta.

Lošije vrijeme nije bilo prepreka za više od tisuću posjetitelja koji su privučeni ponudom uživanja za sva osjetila posjetili HeadOnEast, a projekt ADOBE kao dio te priče sve ih je podsjetio da ni invaliditet ne smije biti prepreka za upoznavanje s ponajboljim turističkim iskustvima Slavonije i Baranje.

O prekograničnom projektu ADOBE

Projekt ADOBE – Pristupačne turističke destinacije i usluge u graničnim područjima (eng. Accessible Tourism Destinations and Services in Border Areas) sufinanciran je sredstvima iz Interreg Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 195.000,00 eura, dok EU sufinanciranje iznosi 165.700,00 eura. Trajanje projekta je 20 mjeseci (od 1.5.2020. do 31.12.2021.). Korisnik projekta je Osječko-baranjska županija, projektni partner je Županija Baranya, a pridruženi partneri su Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i Ministarstvo za ljudske potencijale Republike Mađarske.

Ovaj članak kreiran je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Osječko-baranjske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.