Kako bi unaprjeđenje pristupačnosti odredišta bilo moguće, kroz prekogranični projekt ADOBE  je izrađen vodič pod nazivom “Razvoj pristupačnosti turističkih usluga”. Pružatelji turističkih usluga se kroz vodič mogu upoznati s pojmovima pristupačnog turizma, osobe s invaliditetom i univerzalnog dizajna, što uvelike doprinosi shvaćanju važnosti prilagodbe turističkog objekta. Uz to, vodič sadrži konkretne savjete kako se usluge mogu prilagoditi osobama s motoričkim oštećenjima, osobama s oštećenjima vida, sluha te osobama s intelektualnim oštećenjima.

Praktični savjeti za unaprjeđenje turističkih usluga

Kako bi osobe s invaliditetom mogle uživati u pristupačnoj usluzi od trenutka kad se odluče na putovanje, u vodiču su sadržane i preporuke za pružanje informacija o uslugama na digitalno pristupačan način, osiguranje pristupačnosti cjelokupnog vanjskog i unutarnjeg prostora objekta te primjerenu komunikaciju prema osobama s invaliditetom. Pri stvaranju pristupačnih turističkih odredišta pružatelji usluga u turizmu mogu se voditi univerzalnim preporukama koje će njihov objekt učiniti pristupačnim.

Univerzalne preporuke za stvaranje pristupačnih odredišta

Primjerice, javno dostupne informacije o pristupačnosti objekta trebale bi biti vjerodostojne i ažurne, a web stranice izrađene prema digitalnim standardima pristupačnosti. Ulazi u objekt bi trebali biti bez ikakvih prepreka, dok bi kretanje po objektu trebalo biti lako, sigurno i nesmetano. Površine van i unutar objekta trebale bi biti ravne i protuklizne, a osvjetljenje i ozvučenje ugodno i nenametljivo. Komunikacija s osobama s invaliditetom trebala bi biti jednostavna, pristojna i prilagođena njihovim mogućnostima. Naposljetku, u jelovnicima bi jasno trebali biti naglašeni svi sastojci obroka, kao i potencijalni alergeni.

Stvaranjem vodiča Razvoj pristupačnosti turističkih usluga, koji je rezultat jedne od aktivnosti projekta ADOBE, doprinosi se ostvarenju glavnog cilja projekta – poboljšanju pristupačnosti turističkih proizvoda i usluga u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranya, čime se postižu veća ravnopravnost i bolji položaj osoba s invaliditetom u društvu.