Potrebno je uzeti u obzir i potrebe osoba s ostalim vrstama oštećenja.

Jezične teškoće

Može se dogoditi da posjetitelji zbog jezičnih teškoća ne razumiju govor i tekst, a samim tim niti upozorenja i instrukcije.

Vrlo je važno uvjeriti se da su posjetitelji doista shvatili propise, molbe, informacije itd.  Ako osoblje nije sigurno u to, potrebno je koristiti program za prevođenje ili usluge službenog prevoditelja u slučaju opasnosti, na što se zaposlenici trebaju upozoriti.

Treba se pobrinuti i o dobroj razumljivosti pojedinih jezičnih verzija oznaka.

Govorne teškoće

Svi oblici govornih teškoća otežavaju komunikaciju s drugima, što može dovesti do nesporazuma, a u slučaju opasnosti spriječiti obavještavanje osoblja i točno opisivanje problema.

To se u turističkim objektima s jedne strane može riješiti piktogramima i oznakama te obukom osoblja, kako bi se u takvim situacijama koristila praktična sredstva (npr. papir i olovka).

Epilepsija

Epilepsija je neurološki poremećaj koji obilježavaju epileptički napadaji.

Uslijed naglih napadaja koje obilježava gubitak svijesti može doći do ozljeda, osobe mogu pasti ili se sudariti s predmetima. Napadaji obično traju nekoliko minuta i spontano prestaju, no nakon njih osobe mogu biti zbunjene i dezorijentirane.

Osobama koje pate od epilepsije potreban je redovan i dovoljan odmor i spavanje te odgovarajuća količina tekućine.  Nadalje, moraju izbjegavati pregrijavanje tijela te lokacije i situacije koje prouzročuju napadaje (nedostatak spavanja, umor, promjena klime, stres, jaka i pulsirajuća svjetla itd.).

Osoblje se treba osposobiti za prepoznavanje epileptičkih napadaja kako bi u takvim slučajevima moglo pružiti odgovarajuću pomoć.

Alergija i druge vrste osjetljivosti

Vrsta i ozbiljnost alergije mogu se razlikovati kod pojedinih osoba, počevši od blage iritacije do teškog trovanja, pa čak i smrti.

U alergijske reakcije ubrajamo curenje nosa, suzenje, gubitak izdržljivosti i svijesti, te respiratorne probleme, koji mogu dovestu do akutnog stanja.

Kako bi se takvi problemi mogli izbjeći i riješiti preporučujemo sljedeće:

  • Osoblje treba upoznati rizike alergijskih reakcija i načine kako je potrebno reagirati na njih

  • Potrebno je odrediti osobu koja može vjerodostojno odgovoriti na pitanja o alergenima i nadzire prisutnost alergena, a trebaju se odrediti i aktivnosti koje se provode u cilju sprečavanja kontakata prehrambenih proizvoda i njihovih sastojaka te postupanje osoblja u slučaju alergijskih reakcija

  • Vrlo je važno i precizno informiranje o alergenima, naročito kod alergije na hranu

  • Alergijama treba pristupiti proaktivno i svjesno. S jedne strane potrebno je osvještavanje o pojedinim alergenima, dok je s druge strane potreban proaktivan pristup kako bi se minimizirala opasnost od alergijskih reakcija
2.5 Osobe starije životne dobi i djeca >