Vezano za korištenje pristupačnih prostorija, bitno je osigurati da posjetitelji s nekim oblikom invaliditeta mogu sigurno napustiti sobu u slučaju opasnosti. Radi toga goste treba na nekoliko načina informirati o evakuacijskim putevima i o postupku kojega se mora pridržavati u slučaju nužde.

Nadalje, također se preporučuje da posjetitelji iznutra ne mogu zatvoriti vrata na način da osoblje ne može otvoriti ili ući u sobu. U nuždi može biti korisno koristiti (unaprijed izrađene) tiskane kartice.

U vezi s korištenjem pristupačnih prostorija, važno je osigurati da u tim prostorijama informacije u pisanome obliku budu napisane jednostavnim i razumljivim jezikom, čitljivo te da se pritom koriste i piktogrami i slike.

Također se preporučuje unaprijed odrediti termin tijekom kojega osoblje može ući u sobu radi obavljanja čišćenja i održavanja, kako bi gost mogao na vrijeme napustiti sobu ili se za to pripremiti.

S dijelom osoba s invaliditetom, dolaze i osobe u pratnji. Za njihov smještaj razumno je osigurati dodati krevet, koji nije potrebno dodatno platiti. Također, za njih se može osposobiti dodatna povezana soba.

U sobe je dobro staviti i bežično kuhalo za vodu, što je jednako korisno i za osobe s oštećenjima vida kao i goste sa smanjenom pokretljivošću.

Također je potrebno osigurati da posjetitelji budu informirani o različitim signalima koje koristi osoblje, na primjer, osim telefonskog zvučnog signala, možda će biti potreban i svjetlosni signal, pri čemu u sobama koje su pristupačne za osobe oštećena sluha, telefon mora biti opremljen pojačalom zvuka i slušnim pomagalima.

Da bi se osobe s motoričkih oštećenjima i osobe oštećena vida mogle kretati bez prepreka, vrata moraju biti dizajnirana na način da se mogu otvoriti do 180°.

Što se tiče čišćenja, osoblje se treba uputiti da ne uklanja predmete, npr. one koji se nalaze u krevetu, i koji služe udobnosti posjetitelja s invaliditetom, te na koji način ih se smije dodirnuti.

Pri postavljanju kreveta u sobi treba voditi računa o tome da se korisnici invalidskih kolica (po mogućnosti s obje strane) mogu udobno smjestiti i silaziti s kreveta.

Također je bitno da gosti s ograničenom pokretljivošću imaju krevet odgovarajuće visine te da madrac bude izrađen od odgovarajućeg materijala i da bude adekvatne debljine.

10 najvažnijih zadaća – smještaj

1

Preciziranje potreba

Preciziranje potreba mailom, chat aplikacijom ili telefonom pri rezerviranju smještaja za osobe s invaliditetom

2

Fleksibilno oblikovanje

Fleksibilan tlocrt u cilju pružanja usluga što većem broju osoba s invaliditetom

3

Tekstualne poruke

Mogućnost mobilne, tekstualne komunikacije (npr. usluge u sobi) za osobe s oštećenjem sluha (i druge)

4

Mobilni uređaji

Mobilni uređaji za osobe s invaliditetom kojima nije ograničeno kretanje, što omogućuje korištenje bilo koje sobe

5

Smještaj pratitelja

Krevet oosbe u pratnji u pristupačnim sobama nalazi se pored pristupačnog kreveta ili se nadovezuje na njega

6

Kupaonica

Pristupačna kupaonica, odnosno tuš kabine bez rubova, s hvatalicama i mobilnim uređajima

7

Psi vodiči

Sobe i oprema prilagođena prihvatu pasa vodiča, hrana za pse, po potrebi kontaktiranje veterinara

8

Ulazak u sobu

Osobama s invaliditetom treba se pružiti pomoć pri dolasku, ulasku u sobu i nošenju prtljage

9

Komunikacija

Partnerska komunikacija s osobama s invaliditetom, sposobnost rješavanja raznih situacija (npr. osobe s oštećenjima sluha, dementnost)

10

Odvojeni obroci

Za osobe s oštećenjima sluha i kognitivnim teškoćama posebno je korisno posluživanje obroka na djelomice izdvojenom i mirnom mjestu

3.24 Toaleti, umivaonici i kupaonice >