Svrha analize

Rezultati analize koristit će se za davanje smjernica za stvaranje pristupačnijih turističkih atrakcija, ali i podizanje javne svijesti o važnosti pristupačnosti turizma.   

Analiza 100 turističkih atrakcija

Analizom je obuhvaćeno 100 turističkih atrakcija koje su po namjeni  razvrstane u kategorije; gradski objektisakralni objektikulturna baštinaprirodna baštinaimanjaproizvođači vina i mesnih delicijaiznajmljivači privatnog smještajaseljačka domaćinstvahotelski smještaj i ugostiteljski objekti. 

Pristupačnost na svim razinama

Analizom je utvrđeno koliko su turističke atrakcije prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba, gluhih i nagluhih osoba, teže pokretnim i nepokretnim osobama, osobama s intelektualnim teškoćama, ali i osobama s alergijama i respiratornim problemima. Za svaku od turističkih atrakcija, napravljena je detaljna analiza njenog vanjskog okruženja, unutrašnjosti objekata te informacijske i komunikacijske pristupačnosti.

Izazovi za osobe s invaliditetom

Analiza turističkih atrakcija pokazala je da se osobe s invaliditetom pri obilasku turističkih aktrakcija susreću s nizom izazova, zbog kojih nisu u mogućnosti ravnopravno uživati u turističkoj ponudi. Uočeni nedostatci odnose se kako na fizičku neprilagođenost okruženja i unutrašnjosti objekata, tako i na poteškoće pri dolasku do važnih informacija.

Najčešće uočeni nedostatci odnose se na:

  • Otežani pristup za osobe u invalidskim kolicima

  • Manjak sadržaja za osobe sa senzornim oštećenjima

  • Nepostojanje asistivnih tehnologija za snalaženje u prostoru

  • Neprikladan razmještaj u sobama i kupaonicama

  • Digitalno nepristupačne web stranice atrakcija

  • Mal broj potpuno pristupačnih soba

Volja za poboljšanjem ponude postoji

Najpozitivnija spoznaja koja je proizašla iz analiza je da volja za poboljšanjem pristupačnosti turističkih atrakcija za osobe s invaliditetom postoji jer je većina ispitanika izjavila da su spremni za dodatnu edukaciju, ali i iskorištavanje mogućnosti sufinanciranja za prilagobu objekata osobama s invaliditetom.